Kamera Bazlı İnsan Varlığı Sensörü (HPD2)

    Kullanıcılar tarafından talep edilen, hareket olmasa bile insan varlığını algılayacak varlık sensörü teknolojisi ise günümüzde ulaşılan noktada görüntü işleme teknolojisi ile sunulan sensörlerde bulunmaktadır. Ar&Ge ve prototip üretim aşamasını tamamlamış olan İnsan Varlığı Dedektörü bu ihtiyaca cevap sunmayı hedefleyen bir üründür.

2017 yılının 4. Çeyreğinde satışa sunulan HPD2 kamera bazlı bir sensördür ve yüklü olan insan formu  verileri ile anlık olarak izlediği görüntüyü  “görüntü işleme algoritmalarını” kullanarak eşleştirmektedir ve teorik olarak mümkün görünen “hareket etmese de insan varlığının algılanması” sonucunu size sunmaktadır. Bu sistem bazı kamera üreticisi markalarda denenmiş ve hali hazırda kullanılsa da amaç size sadece görüntü işlemedeki farklılıklardan ortaya çıkan ve yüzdelik verilere göre oluşan tetiklemeleri sunmak değil ortamda bulunan insan sayısını saymak, 5 ayrı bölgeye bölünebilen mekanda hangi bölgede kaç kişinin bulunduğunu bildirmek ve bunları yaparken  evcil hayvan veya motorlu araç gibi diğer hareketli objelere tepki vermeden “hareket etmese bile sadece insan” algılama tepkisi vermektir. 

Şekil 1 – Algılama alanını isteğe bağlı olarak belirleme ve sadece insan algılaması

Yukarıdaki şekilde gösterildiği üzere insan varlığı sensörü tüm odayı denetlemekte ve görüntü işleme analizi ile sadece insanları algılamakta, objeler veya kedi, köpek gibi hayvanları algılamamaktadır. Bu noktada sensör ortamda kaç adet insan bulunduğunu da net bir şekilde raporlayabilmekte, buna göre senaryo çalıştırmanıza izin vermektedir.

Şekil 2 – İnsan algılama animasyonu

  Özellikle akıllı bina sistemlerin ortamdaki kullanıcı sayısının artmasına, sıcaklık ve nemlilik değerlerine göre senaryolarını adaptif olarak değiştirmesine olanak veren bu teknoloji bizim için zor elde edilen ve
gün geçtikçe daha da yüksek maliyet içeren enerjinin odaklı tüketimine fayda sağlayacaktır. İnsan varlığı dedektörü kendi bünyesinde bulunan sıcaklık ve nemlilik sensörleri ile tek üründe çoklu çözüm
sağlamaktadır.

Şekil 3 – Menzil içerisinde algılan kişi sayısı
Şekil 4 – BMS’e bilgi aktarımı

  Ayrıca dış ortam kullanımında normal koşullarda aydınlatma kontrolü gibi uygulamalarda kullanılan HPD 2 belirlenen saatten sonra güvenlik sensörü olarak da hizmet verebilecek kapasitededir. PIR sensörlere göre farklı karakteristikte olan kamera ile algılama yöntemi ile evcil hayvan, sallanan ağaç, rüzgârda uçan objeler gibi istenmeyen algılamalara sebep olabilecek etkenleri göz ardı ederek, sadece algılama alanına giren insanlara tepki gösterecektir.

Şekil 5- Dış ortamda İnsan sensörü kullanımı

   HPD 2 gibi kamera bazlı algılama sistemleri algoritmaları ne şekilde olursa olsun gelecek yıllarda daha çok karşımıza çıkacak varlık ve hareket algılama sensörleridir. Varlık sensörü olarak adlandırılan sistemler arasında bu tanımı en çok hak eden teknoloji aslında bu teknolojidir. Oluşan hareketlere veya ortam değişimlerine bağımsız olarak “hareket etmese dahi” insan algılayan bu sistem, insan odaklı varlık sensörünü en iyi anlatan uygulamadır. Günümüzde neredeyse tüm kamera sistemleri görüntü eşleştirme ya da görüntüde hareket eden yüzdelik alan yöntemi ile buna benzer veriler sağlayabilmektedir. Bizler için önemli olan bu sistemlerin bize en düşük hata payı ile istediğimiz veriyi sunabilmesidir.